Over ons

Restaurant d’Vijff Vlieghen is sinds jaar en dag wereldwijd bekend als een must-do in Amsterdam. In de vijf 17-eeuwse huisjes worden nog steeds de heerlijkste gerechten geserveerd. Wij zijn trots om het erfgoed van Nicolaas Kroese en zijn restaurant, dat hij in 1939 opstartte, voort te zetten voor volgende generaties. Wij proberen, dag in, dag uit, te handelen zoals Nicolaas Kroese zou hebben gedaan. Dit met maar 1 doel voor ogen: al onze gasten het restaurant doen verlaten met een glimlach op het gezicht. Zo zou Nicolaas het immers gewild hebben!

Geschiedenis en culinaire ambiance komen samen

Bij het binnenstappen in het restaurant, voelt het als teruggaan in de tijd. De muren zijn omlijnd met origineel goudleerbehang, oude kaarten van Amsterdam en oudhollandse decoratie. Vandaag de dag kan nog steeds genoten worden van een heerlijk diner met een goed glas wijn in de ouderwetse setting waar het restaurant om bekend staat.

Wereldberoemde koper gekleurde vliegen

Kroese verscheen op Broadway in New York met een antieke kooi waarin hij vijf koperkleurige vliegen hield. Zijn eigenaardige talent voor Public Relations, charisma en indrukwekkende verschijning kregen al snel de aandacht van de media. Ontelbaar veel filmsterren, artiesten en schrijvers vonden hun weg naar zijn restaurant.

d'Vijff Vlieghen

-

Nicolaas Kroese

Nicolaas Kroese, de koning van d'Vijff Vlieghen, is naar eigen zeggen 'geboren in 1627 en vergeten om dood te gaan'. De in 1905 geboren Amsterdammer kocht in totaal vijf naast elkaar gelegen pandjes op de Spuistraat waar hij een kunst- en antiekhandel begon en zijn gasten wijn schonk. In 1939 besloot hij dan ook zijn hobby's eten en drinken te combineren met kunst en antiek. d'Vijff Vlieghen, met een interieur van authentieke bouwmaterialen, was een feit. Om reclame te maken voor zijn restaurant vertrok Kroese met zijn bekende vogelkooi met 5 koperen vliegen naar Amerika voor het 300-jarig bestaan van New York. Hier werd 'Mister Five Flies' een ware Public Relations goeroe en gasten stroomden naar de Spuistraat. Niet zozeer voor het restaurant, maar vooral Nicolaas' verhalen en culinaire museum.

I am the King of the Five Flies’ Empire in Amsterdam

Sterren als Walt Disney, Danny Kaye, Kirk Douglas en Jane Mansfield werden hoogstpersoonlijk door Kroese zelf, gekleed in een rokkostuum met een glimmend rood gevoerde cape, met een Rolls Royce onderaan de vliegtuigtrap op Schiphol opgehaald.

Nicolaas __Kroese__